Airco

Het hele jaar een comfortabel binnenklimaat ligt tegenwoordig binnen ieders handbereik. Met de vanzelfsprekendheid waarmee we airconditioning in onze auto bestellen, kunnen we tegenwoordig ook thuis of op het werk over airconditioning beschikken.

Waarom airco

In ons zomerklimaat draagt een hoge vochtigheidsgraad al snel bij aan het gevoel van onbehaaglijkheid. In een airconditioner worden warmte en vocht aan de lucht onttrokken. Hierdoor ontstaat een veel aangenamer woon- of werkklimaat waar u zich prettig en productief bij voelt. En een airconditioningsysteem biedt meer dan de gewenste verkoeling. Het levert ook schone, gezonde, gekoelde lucht. In één of meerdere vertrekken; koelen of verwarmen; met één apparaat; individueel regelbaar: het is allemaal mogelijk, zonder ingewikkelde verbouwingen en veel hak- of breekwerk. Het grote verschil tussen airconditioning en ventilatie is dat de ventilatie de lucht niet koelt, maar alleen zorgt voor een luchtstroom in de kamer. Met airconditioning kunt u het binnenklimaat geheel naar uw hand zetten, het hele jaar door.

Airco en verwarmen

Als u kiest voor airconditioning met een warmtepomp, kunt u behalve koelen ook zeer efficiënt verwarmen. Bij een warmtepomp wordt de koelcyclus omgekeerd: aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt op een hoger temperatuurniveau gebracht en aan de lucht binnen afgegeven. Dit is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij een buitentemperatuur van -10°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. De warmtepomp is ideaal voor individuele ruimtes die u (snel) wilt verwarmen. U hoeft dan niet meer de gehele cv installatie op te stoken om een ruimte op temperatuur te brengen. Zo bespaart u flink op uw energierekening. Ook kunt u op plaatsen waar niet direct aardgas beschikbaar is het hele jaar door een comfortabel klimaat realiseren, bijvoorbeeld een vakantiehuisje of stacaravan.

Merken

Er zijn talloze fabrikanten voor airconditioningsystemen, net zo veel als er merken koelkasten zijn! Wij hebben gekozen voor Fujitsu General, Japans en Maxicool. Deze systemen hebben een laag geluidsniveau, energiezuinig, compact, krachtig en hebben een fraai uiterlijk.

Werking airconditioner

Een airconditioner functioneert zoals een koelkast. Een milieuvriendelijk koelmiddel wordt in een gesloten leidingsysteem rondgepompt. In de binnen- en buitenunit bevindt zicht een warmtewisselaar met een ventilator. Dankzij een ingenieus principe op basis van verandering van druk en temperatuur binnen ontstaat er een koeleffect binnen. Door de luchtcirculatie over de warmtewisselaar binnen, wordt er warmte ontrokken aan de binnenlucht en via een leidingsysteem naar buiten afgevoerd.

Werking warmtepomp airco

Als het koelprincipe wordt omgekeerd dan zal de warmte ontrokken worden aan de buitenlucht. Door het feit dat de warmtewisselaar veel kouder wordt dan de buitentemperatuur (tot -10ºC), nog steeds “warmte” aan de buitenlucht onttrokken worden. Het resultaat is een aangenaam warme luchtstroom binnen.

Inverter systemen

Inverter systemen zijn het neusje van de zalm onder de airconditioners. Ze werken gemoduleerd en zijn daardoor in staat de koelcapaciteit stapsgewijs aan de vraag aan te passen. Hierdoor wordt heel veel energie bespaard t.o.v. bijvoorbeeld een conventionele airco of een klassieke elektrische verwarming (tot 75%) en t.o.v. een klassieke warmtepomp (tot 42%). Er ontstaat een uiterst comfortabele regeling. Inverter systemen worden uiteraard standaard met warmtepomp geleverd.

Samenvatting Airco

 • Airconditioning zorgt o.a. voor:
 • Aangenamer binnenklimaat voor verwarmen en koelen
 • Plezierige luchtvochtigheid
 • Schone lucht
 • Meer comfort
 • Betere arbeidsprestaties
 • Minder kans op storing van apparatuur (serverruimte)
 • Hogere omzet (restaurant/winkel)

 

Vooroordelen Airco

 1. Er wordt veel gezegd over airco, bijna al die vooroordelen kunnen wij weerleggen.
 2. Airco is tochtig. Een airco levert zijn werk door koudere lucht uit te blazen. Het is hierbij van het grootste belang om wél professionele aandacht te schenken aan de luchtverdeling, want basisregel blijft dat de primaire luchtstroom niet op personen mag blazen.
 3. Airco is ongezond. U wordt niet ziek van airconditioning, een airco dient wel correct gemonteerd en jaarlijks grondig onderhouden te worden. Standaard zijn alle Fujitsu airco filters voorzien van een schimmelwerende coating. In veel gevallen zal de airco zelfs de luchtkwaliteit verhogen door het gebruik van ingenieuze filters en ontsmettingssystemen.
 4. Airco is lawaaierig. Het lage geluidsniveau is altijd al een belangrijke troef geweest bij Fujitsu, de fabrikant waar wij mee werken. Geluid bij airconditioning komt enerzijds voort uit de draaiende onderdelen en anderzijds uit de stroming van gekoelde of verwarmde lucht. Constante research zorgt ervoor dat alle onderdelen geruisarm werken, zowel in de binnen- als in de buitenunit. Ook bij de selectie en de installatie van de unit en eventuele luchtkanalen en roosters wordt de nodige aandacht besteed aan een stille werking. Afhankelijk van het vermogen en het model ligt het geluidsniveau van de Fujitsu binnenunits ± 21dB(A) dan ook niet hoger dan zacht gefluister of een standaard computer.
 5. Airco is een energievreter. Alle huidige toestellen hebben een zeer hoge energie-efficiëntie. Het precieze verbruik van uw installatie is uiteraard afhankelijk van het vermogen en het rendement van de toestellen, maar ter illustratie kunnen we stellen dat een gemiddelde airco voor een lokaal van 34 m² niet meer verbruikt dan een haardroger. Als u kiest voor een airco die kan koelen én verwarmen, wordt de energiebesparing nog groter. Met een warmtepomp transporteert u, zelfs bij negatieve buitentemperaturen, gratis warmte van buiten naar binnen.
  Voorbeeld:
  • Airconditioning zorgt o.a. voor:
  • Aangenamer binnenklimaat voor verwarmen en koelen
  • Plezierige luchtvochtigheid
  • Schone lucht
  • Meer comfort
  • Betere arbeidsprestaties
  • Minder kans op storing van apparatuur (serverruimte)
  • Hogere omzet (restaurant/winkel)
 6. Airco is milieu onvriendelijk. De huidige Fujitsu toestellen werken volledig met CFK-vrije en dus ozonvriendelijke koelmiddelen. Bovendien zorgt de hoge energie efficiëntie van de toestellen voor een lager energieverbruik en dus ook voor een lagere uitstoot van broeikasgassen.
 7. Airco is lelijk. Fujitsu biedt een mooi assortiment aan binnenunits met een compact en mooi design, zodat ze in elk interieur discreet kunnen ingezet worden. Bepaalde binnenunits kunnen zelfs volledig boven het plafond of achter een wand weggewerkt worden.
 8. Airco is ingewikkeld onderhoud. Om een lange levensduur en een efficiënte werking van uw toestel te garanderen raden wij u aan af en toe de filters te reinigen, maar dit is een eenvoudige handeling die niet veel tijd in beslag neemt. Net zoals alle andere verwarmingsapparaten vraagt een airco slechts eenmaal per jaar een preventieve onderhoudsbeurt door een erkende installateur.
 9. Airco is een dure investering. Juist niet, het is de investering die zichzelf terugbetaalt! Een goede installatie brengt de temperatuur en de luchtvochtigheid naar een niveau waarop de mens zich het best voelt en optimaal functioneert. Het is dus zowel in een woon- als in een werkplaats geen overbodige luxe om de omgevingslucht op een productief peil te houden. U krijgt bovendien twee systemen in één als u kiest voor een warmtepomp, een installatie die zowel kan koelen als verwarmen. Een warmtepomp haalt, zelfs bij negatieve buitentemperaturen, gratis warmte uit de buitenlucht. Een dergelijk systeem maakt de installatie van een traditionele verwarming dan ook helemaal overbodig.
 10. Airco  en subsidie. De overheid geeft op energiezuinige toestellen (A-Label) een mogelijkheid voor Energie Investerings Aftrek (EIA) voor bedrijven, een soort subsidie van ± 10%. Meer hierover kunt u lezen op: www.senternovem.nl/EIA

Informatie aanvraag: airco

Bel ons nu!